Безспорно ако се съсредоточим върху това как совалките се справиха в изпълнението

...
Безспорно ако се съсредоточим върху това как совалките се справиха в изпълнението
Коментари Харесай

Исторически ден: Отбелязваме 9 години от последния полет на космическа совалка на НАСА!

Безспорно ако се съсредоточим върху това как совалките се оправиха в осъществяването на главната си задача – т.е. да създадат галактическите полети рутинни като самолетните, в тази задача те се провалиха. Това обаче не значи, че преследването на тази цел беше неточност. В края на 60-те и началото на 70-те години, когато НАСА организираше пилотирани полети до Луната, организацията осъзна, че те бяха прекомерно скъпи – че програмата “Аполо ” поглъщаше милиарди долари и до момента в който това продължаваше да е по този начин, космосът в никакъв случай нямаше да стане наличен за хората. Целта е благородна и всеки, който се стреми към нея, заслужава почитание. Именно по тази причина галактическите запалянковци почитат Илон Мъск – посредством фокусирането си върху възвръщаемостта, полетите на “Фолкън 9 ” стават все по-рутинни. 

Грешката е позволена, когато НАСА избра съответният дизайн, посредством който ще се преследва задачата. Както оповестява някогашният инженер от НАСА Пол Торънс, организацията реши да комбинира дизайна на самолета “Х-15 ” с наземна галактическа ракета. Тази идея в никакъв случай не е била тествана до този миг – и изборът ѝ се оказа инженерна неточност.

Резултатът, написа Джон Лонгсън за MIT Technology Review е, че совалката се трансформира в най-комплексната машина, създавана в миналото от човешка ръка. И вместо да революционизира достъпа до галактическото пространство, тази комплицирана машина имаше скъпа поддръжка и изискваше големи грижи. Полетите на совалките се отлагаха постоянно. Не просто в никакъв случай не бе доближат мечтаният брой полети – т.е. да има по една задача всяка седмица, само че даже и консервативният график от полет на месец не бе изпълнен. Най-много изстрелвания на совалки, общо девет на година, бяха постигнати през 1985 година, годината преди злополуката на “Чалънджър ”. И даже този пик не бе минат през идващите години.

Така че след тридесетгодишен интервал на употреба, две произшествия със загуба на екипажа, само че и със забележителни триумфи като извеждането и обслужването на “Хъбъл ” и градежа на МКС, програмата публично завърши през юли 2011 година. На борда на последния полет на “Атлантис ” летяха четирима души – астронавтите Дъг Хърли, Кристофър Фъргюсън, Сандра Магнус и Рекс Уолхайм. 

Днес един от тях, Дъг Хърли, е още веднъж в космоса. Той излетя на 30-ти май тази година посредством новия американски транспортен съд “Крю Драгън ” на СпейсЕкс. Компанията на Илон Мъск следва същата цел, каквато в миналото е била сложена пред галактическите совалки – бърз, на ниска цена и всеобщ достъп до космоса. Ракетите “Фолкън 9 ”, сходно на совалките, са отчасти възвръщаеми – единствено втората степен не се връща, а обтекателите и първите степени се рециклират. А идващото потомство ракети “Старшип ” ще са напълно възвръщаеми. Може единствено да се надяваме, че тази нова пилотирана стратегия на Съединени американски щати ще е по-добра от предходната и ще реализира това, в което совалките се провалиха. 

Хубавото също по този начин е, че американците се поучават от грешките си – и СпейсЕкс няма да е единственият вид за НАСА във връзка с транспорта на астронавти до орбита. Боинг също създават личен галактически транспортен съд “Старлайнър ”, който ще е възвръщаем (макар че неговите ракети-носители “Атлас 5 ” няма да са). Разработката на кораба мина през много компликации и първите два безпилотни полета, през ноември и декември 2019 година, без малко щяха да претърпят провал – по време на ноемврийския не се разпростра парашут, а по време на декемврийския софтуерен проблем предотврати скачването с МКС. Само експертната интервенция на наземния екип спаси декемврийската задача и я докара до сполучлив свършек. Сега Боинг ще би трябвало да изпълнят над 80 рекомендации, с цел да подобрят “Старлайнър ”. 

Когато и “Старлайнър ” стане подготвен, тогава още един астронавт от последния совалков полет ще излети в космоса – Кристофър Фъргюсън. 

Подкрепете положителните вести! Можете да подпомогнете Светослав Александров и КОСМОС БГ в Patreon, или да извършите подаяние чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР